zidouta.com

website van Herman van Iperen

zidouta.com Amsterdam by Train

Recently Played 2008: Beste Grüße & Good Luck.

December 31st, 2008

The Big Picture: View of the Large hadron Collider's CMS (Compact Muon Solenoid) experiment Tracker Outer Barrel (TOB) in the cleaning room. The CMS is one of two general-purpose LHC experiments designed to explore the physics of the Terascale, the energy region where physicists believe they will find answers to the central questions at the heart of 21st-century particle physics. The Large Hadron Collider was scheduled to be up and running by the end of 2008, but electrical difficulties have set the date back to summer of 2009. (Maximilien Brice, © CERN)

Alle sombere berichten ten spijt, de wereld is ook in 2008 niet vergaan. Ditmaal naar verluid vanwege elektronische problemen. (BigPicture)

Gespeeld en genoten in 2008:

Toneel

De Eenzame Weg. Foto: © Bas Losekoot
De Theatercompagnie maakte met De Eenzame Weg (tekst Arthur Schnitzler, regie Theu Boermans) de beste voorstelling van het jaar. En ja, de Theatercompagnie moet blijven.

Toneelgroep Amsterdam was ook in 2008 het beste ensemble, heeft meer dan ooit de beste verzameling acteurs en heeft met Jacob Derwig bovendien de allerallerbeste acteur van het land in huis.

Muziek

Van een eerder jaar, maar Anders Trentemøllers The Chronicles (Amazon) was zeer te genieten, evenals de herontdekte knappe lichtvoetigheid van Moby. Een uiterst trage uitvoering van Brahms Ein deutsches Requiem (Amazon) uit 1947, door de Wiener Philharmoniker met Elisabeth Schwarzkopf o.l.v. Von Karajan, zorgde voor de stemmige en opgewekte noot in het afgelopen jaar. De uitvoering is bovendien bijzonder geschikt om fijn mee te zingen. NRK was tot slot volgens de teller van iTunes het meest beluisterde radiostation van 2008.

Film

Batman The Dark Knight: The Joker
Batman: The Dark Knight en Milk waren prima films uit 2008, maar de oudjes Casablanca, Ikiru, Ladri di biciclette en Persona waren ook dit jaar weer favoriet. Natuurlijk was Il Conformista ook in 2008 de beste film ooit.

Opera

Leoš Janáček: Kát’a Kabanová
Leoš Janáček, Kát’a Kabanová door De Nederlandse Opera.

Podcast

This American Life maakte in samenwerking met Planet Money tot tweemaal toe een podcast zoals radio ooit was bedoeld. Informatief, zeer onderhoudend en spannend: The Giant Pool of Money en Another Frightening Show About the Economy.

Boeken

Charlotte Mutsaers - Koetsier Herfst

Charlotte Mutsaers schreef met Koetsier Herfst de beste nederlandstalige roman van het jaar. Steven Nadlers Spinoza (Amazon) was goed en ook bij de zoveelste herlezing had ik plezier van Amsterdam ten tijde van Spinoza. Geld en vrijheid van Henry Méchoulan. Spinoza kreeg dit jaar overigens een enorm lelijk Wilhelmina-look-alike beeld aan de monding van de Amstel.

Kranten en Tijdschriften

Het Financieele Dagblad was prima op dreef en The Economist was heel prima op dreef, maar de NRC werd helaas steeds slechter. Kranten bevatten in 2008 voornamelijk oud nieuws op oud papier, en zijn dan ook nog eens voorzien van een overdaad aan trivia en columns. – Analyse is zeldzaam en opinie goedkoop. Anekdotes spreken niet voor zichzelf en verklaren niets en vooral: sinds wanneer is polemiek het allerhoogste goed?

Amsterdamse Middenstand


Marqt is dagelijkse kost, maar na de feestdagen a.u.b. geen muzak meer. Ook in 2008 prima middenstanders: Meeuwig, Caulis, ‘t Vlaams Broodhuys, Ton Overmars en de Boerenmarkt op zaterdag.

Restaurant

Bordewijk van Wil Demandt is in 2008 al 25 jaar het beste restaurant van de stad.

TV

 Nouriel Roubini
Ascent of Money. Niall Ferguson vertelde ook op tv de geschiedenis van het geld. Meer aardige economen op tv: de optredens van Paul Krugman, Nouriel Roubini (foto) en Willem Buiter.

Parallel Worlds, Parallel Lives (YouTube) was een mooi verslag van E, van de band Eels, op zoek naar sporen van zijn geniale vader, de quantum mechanicus Hugh Everett. (bonus).

Rick Stein’s Mediterranean Escapes was het smakelijkste programma op tv. Van de Nederlandse tv was geloof ik niks de moeite van het onthouden waard. UKNova was overigens ook in 2008 de plaats om UK-televisie te downloaden.

Rood Jurkje

'No' Fall/Winter 2008/2009.
Victor en Rolf: “No”. Collectie Fall/Winter 2008/2009.

Kunst

De Kunstvlaai heeft sowieso een voorsprong vanwege de toplocatie, zoals Rijksacademie Open vanwege het talent.

Dooddoener in 2008 in alle kunsten: alle schedels.

Eerdere versies: 2005, 2006, 2007.

Tags:   · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·